Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium

 

ECDL ECL

 

<<  Június 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma 2024. május 19., vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.
Az oldalt 2011.03.15. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:103
mod_vvisit_counterTegnap:305
mod_vvisit_counterHéten:2395
mod_vvisit_counterHónapban:6189
látogatták meg.
Kezdőlap > Hírek > 2014/2015. tanév > Tájékoztató iskolánkban a különböző egyházak által tartott hit- és erkölcstan oktatásról
Tájékoztató iskolánkban a különböző egyházak által tartott hit- és erkölcstan oktatásról PDF Nyomtatás E-mail
2015. március 13. péntek, 12:32

 

 A törvényi előírások értelmében iskolánkban 2013 szeptemberétől felmenő rendszerben lehetőség van a hit- és erkölcstan tantárgy oktatására. A tantárgyválasztás lehetősége a 2015/16-os tanévben az 5. 6. és 7. évfolyamot érinti.

Evangélikus hit – és erkölcstan

 

Életrevaló, gyermekközpontú és biblikus.

Mi jellemzi az evangélikus hit – és erkölcstanórát?

Az evangélikus hit – és erkölcstanórán foglalkozunk mindazokkal a témákkal és kérdésfelvetésekkel, amelyeket az erkölcstanóra tárgyal. Például: Ki vagyok én? Hol a helyem a családban, az iskolában, a közösségekben? Mit jelent a hazaszeretet?

Mindezeket a kérdéseket azonban a Biblia tanítása és egyházunk évszázados hagyományai alapján vesszük sorra, de ennél több, az életünk egészére vonatkozó kérdésekről is tanulunk. Például: Hogyan tapasztalható meg Isten szeretetének ereje? Mitől teljes az életünk? Milyen értékeket közvetít a Biblia?

Melyek az evangélikus hit – és erkölcstanórák fő témakörei? Jézus életének és tanításának megismerése, Önismeret,  Emberi kapcsolatok, A közösség és a környezet jelentősége életünkben

Ki tartja az evangélikus hit -és – erkölcstanórát?

A helyi evangélikus egyházközség lelkésze (Kollerné Loós Zsuzsanna 94/380-822)

Ki járhat evangélikus hit – és – erkölcstanórára?

Bárki választhatja az evangélikus hit – és – erkölcstant. A jelentkezésnek nem feltétele sem a keresztség, sem az evangélikus egyházhoz tartozás!

Az iskolában választott hit-és erkölcstan oktatás által nem kötelezzük a gyermeket az Istentiszteleteken való részvételre. Szeretettel hívjuk, várjuk őket a helyi Evangélikus Egyházközség alkalmaira, de nem várjuk el tőlük – így az értékelésbe sem számítjuk bele – a részvételt.

Szeretettel várom gyermekét a szeptembertől induló hit – és erkölcstanórákon!

 

Református hit- és erkölcstan

 

Az alábbi három kérdés megválaszolásával szeretnénk megismertetni a református hit- és erkölcstant:

Mi történik egy református hit- és erkölcstan órán?

A hittanóra 40-45 perce alatt sokféle módszer és sokféle tevékenység történik. A csoport általában közös imádsággal kezdi és zárja az órát. A tanórák része az éneklés, mely során keresztyén gyermek- és ifjúsági énekeket, valamint Református Énekeskönyvi énekeket sajátítanak el a gyermekek. Bibliai történeteket hallgatnak meg és dolgoznak fel közösen. Ezekhez kapcsolódóan erkölcsi élethelyzeteket és szituációkat dolgoznak fel együtt. Mivel a hit- és erkölcstan tanterve projektekben gondolkodik, ezért vannak olyan órák, melyeken nincsenek új bibliai történetek, hanem egy történethez kapcsolódó téma, élethelyzet, érzés áll az egész óra középpontjában: pl. öröm, kitartás, boldogság, barátság, kapcsolatok, stb.

Milyen a módszertana a református hit- és erkölcstannak?

A kerettanterv javasolja a különböző tanulásszervezési módok, technikák, taneszközök alkalmazását. Ez sokrétű és bőséges módszertani skálát jelent a kapcsolódó tanári és tanulói segédeszközök tekintetében. Ez lehetőséget ad a széles körű alkalmazhatóságra és a tanórai differenciálásra. A hittanórákon ennek megfelelően lehetőség adódik a kreatív feldolgozásra. pl. élménypedagógia, drámapedagógia, többszörös intelligencia használatára és gyermekekre hangolt feladatlapok megoldására, közös játékra is.

Milyen a református hit- és erkölcstan tantervének és taneszközeinek gyermekképe?

A gyermek, a Szentírás tanítása szerint, Isten ajándéka. A református hit- és erkölcstan tanterve és taneszközei arra törekszenek, hogy a gyermek megérezhesse annak a jelentőségét, hogy ő fontos Isten számára, aki hívja őt. Isten értékes gyermeke, akinek megvannak a maga lehetőségei és egyéni adottságai. Isten segítségével ezeket teljesen ki tudja bontakoztatni a közösség értékes és fontos tagjaként.

További információ az alábbi honlapon érhető el: http://www.reformatus.hu/hittan/  

Sisakné Páll Klára református lelkipásztor

 

Katolikus hit – és erkölcstan

Kedves Szülők!

Bizonyosak vagyunk abban, hogy Önök nem csupán gyermekeik boldogulását, de valódi boldogságát akarják szolgálni. Ehhez pedig nem elég megtanulni a világról szóló ismereteket, és nem elég elsajátítani a modern élet kihívásaihoz elengedhetetlenül szükséges készségeket sem. Az emberhez méltó, valóban boldog élethez nem csupán előre – fölfelé is kell tudnunk tekinteni. Mert különben „szélfútta levél a világ”, amelyben nem találjuk meg a helyünket.

A magyar oktatási rendszerben néhány esztendő óta kötelező az erkölcstan (más szóval etika) vagy a felekezeti hit- és erkölcstan (röviden: hittan) tantárgy választása. Az iskolai erkölcstan (etika) életszabályokról szól; a hit- és erkölcstan nyilván gazdagabb tartalommal bír: megtanítja a keresztény hit alapjait, és erre építi a boldog élethez utat mutató értékrendet. A római katolikus hit- és erkölcstan is tartalmazza mindazokat a tárgyi ismereteket és viselkedési normákat, amelyeket az etika-oktatás fontosnak tart és elmélyít, de mindezek forrását a szeretet Istenében fedezi fel és mutatja be. A gyermeknevelést hivatásának tekintő és azt felelősen végző szülő ezt a többletet felismeri és biztosítja gyermeke számára.

Nyitott és örömteli szívvel hívjuk és várjuk gyermeküket az iskolai órarend keretei között zajló római katolikus hit- és erkölcstan (röviden: hittan) órákra. Egyházunk kétezer éves, rendkívül gazdag lelki-szellemi örökség hordozója. Ezt az örökséget bensőséges, családias légkörben, személyes szeretettel, korszerű eszközökkel, az életkori sajátosságoknak megfelelő módon, a szülők partnereiként közvetítjük.

A bizalom minden kapcsolat fundamentuma. Erre alapozva ajánljuk figyelmükbe oktató-nevelő munkánkat, és így várjuk gyermekeiket a római katolikus hit- és erkölcstan órákra. Kérjük, ne felejtsenek el az iskolában választásukról nyilatkozni.

2015. március

Tisztelettel és köszönettel:

Nagy Tamás sk.                                             Rimfel Ferenc sk.

káplán atya                                                    plébános atya

 

 

 

 
Copyright © 2024 Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete