Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium

 

ECDL ECL

 

<<  Június 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma 2024. május 18., szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.
Az oldalt 2011.03.15. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:221
mod_vvisit_counterTegnap:356
mod_vvisit_counterHéten:1851
mod_vvisit_counterHónapban:6002
látogatták meg.
Kezdőlap > Pályázataink > Pályázataink > 2018 - Határtalanul! A nemzeti összetartozás operatív programja
2018 - Határtalanul! A nemzeti összetartozás operatív programja PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 

A pályázat adatai

Határtalanul! A nemzeti összetartozás operatív programja keretében magyar diákok a szomszédos országok magyarlakta területeit, ill. az ott élő magyarság életét ismerhetik meg.

A pályázati kategória kódja: HAT-17-01-2017-00968
Célország: Szlovénia
Résztvevők: 7.g osztály: 28 tanuló + 3 kísérőtanár
Megvalósulás dátuma: 2018. május 30-31. – június 1.
Előkészítő óra Szlovéniáról: 2018. április 26.  (Felkészítő tanár: Enzsel István)
Előkészítő projektnap:  2018. április 06.  (Szlovén kulturális nap)
Az elnyert támogatás összege: 1.671.490,- Ft
   

 

A megvalósult projekt tartalma: 

 

 Az ezerarcú Szlovénia-magyar szívvel, avagy történelmi emlékek nyomában a
Muravidéken és a Kvarner-öbölben
 
A 3 napos tanulmányi kirándulás keretében (05.30-06.01) megismerkedtünk a Muravidék és a Kvarner-öböl szépségeivel. Kirándulásunk célja a külhoni magyarság felkeresése, illetve az egykori Nagy-Magyarország szlovén részének természeti értékeinek megtekintése volt.
 
Első nap (szerda):
Első nap (szerda) meglátogattuk Dobronak Kétnyelvű Általános Iskoláját. Megismerkedtünk a helyi diákokkal, bemutattuk iskolánkat, városunkat, illetve rövid idegenvezetés keretében megismerkedtünk a szlovén oktatással és az itt tanuló magyar gyerekek életével.
Dobronak település határában található a Bakónaki-tó, amely mentén gyönyörű sétát tettünk. A tó mellet működő energiaparkban különböző szervi problémákat lehet orvosolni, mesés kilátás mellett. Ezek az energiavonalak a közeli erdőben levő Szent Vid forráshoz, és a felette levő Szent Vid kápolnához vezetnek.
Ezután megtekintettük Bántornya (Turnišče) Árpád-kori templomát. A templom belsejét korhű freskók és régi latin feliratok díszítették.
Márkusházán (Markišavci) ellátogattunk a Kodila birtokra, ahol végig követtük a sonkakészítés folyamatát. A rövid betekintés után meg is kóstolhattuk a sonkakülönlegességeket.
Napunk utolsó állomása Szlovénia legrégebbi városa, Ptuj. Felmentünk a várnegyedbe, ahonnan csodás kilátás nyílt a városra. Ptuj vára több száz éves múltra tekint vissza: fegyverek, régi festmények, a korabeli dinasztiák személyes tárgyaival és a barokk stílusjegyeivel kecsegtetett.
Napunk zárásaként megérkeztünk Celjébe, ahol új élményekkel gazdagodva vártuk a holnapot.
 
Második nap (csütörtök):
Kipihenve a szerdai nap fáradalmait, lelkesen indultunk el csütörtökön. Először Ljubljana, a szlovén főváros ékét, a várat tekintettük meg. A vár csodálatosan felújítva várta látogatóit. A várban túravezető mutatta be a vár érdekességeit. Felkerestük és megkoszorúztuk Batthyány Lajos, első felelős miniszterelnök emléktábláját, akit itt tartottak fogva. Kis szabadidő és a nemzeti Könyvtárban elfogyasztott ebéd után elindultunk az Európa-szerte híres Postojnai-cseppkőbarlangba, amely Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangja. A varázslatos túra keretében rengeteg érdekességet is tanultunk. Tovább indultunk Fiume (Rijeka) felé. ott ellátogattunk a Tersattoi Mária búcsújáró templomába, ami a magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk aznapi utolsó célunkhoz, Tersatto kicsi, de gyönyörű várához. Ezt a várat a Frangepánok építettek a 13. században. Este vacsora és a szállás elfoglalása után zárásként lelátogattunk éjszakai fürdőzésre a közeli tengerpartra. Izgatottan vártuk a holnapi, utolsó napot.
 
Harmadik nap (péntek):
A belvárosban kezdtük a programokat. Megismerkedtünk Fiume történelmével. Meglátogattuk a korzón található Óratornyot, illetve a magyar időkben épült kikötőt is megtekintettük. Majd megkoszorúztuk Baross Gábor egykori közlekedésügyi miniszter emléktábláját, akinek a nevét városunk egyik utcája is viseli. Örömmel láttuk, hogy más magyarok is lerótták tiszteletüket az emlékhelynél. Következhetett a kirándulás talán leginkább várt része: a tengerparti strandolás, séta. Opatijába érkezve csodálatos, elkápráztató látvány tárult elénk. A szebbnél szebb villák és üdülők mellett rengeteg bolt és étterem volt található. Megpillantva a strandot, mindenkit vonzott a hűsítő sós víz. Többen megmártóztak a tengerben, de voltak, akik kipihenték a három nap fáradalmait a parton napozva. Egyesek sétáltak a gyönyörű tengerparti látványban gyönyörködve. Sajnos búcsút kellett vennünk a horvát tengerparttól. Elindultunk Szentgotthárd felé, majd végül kicsit fáradtan, de csodás élményekkel gazdagodva értünk haza.
Köszönjük a pályázatírást és a projekt-megvalósítást Kovács Andrea tanárnőnek, a szervezőmunkát Császár Gyöngyi osztályfőnöknek és a sok segítséget Frigyné Molnár Magdolna kísérőtanárnak.
 
(A beszámolót írta: Librecz Hédi és Németh Mirtill, 7.g)
 

 

Dobronakon 

 Árpádkori templom Bántornyán

 Ptuj főterén

Batthyány Lajos emléktáblájánál Ljubljanában 

Postojnai cseppkőbarlang előtt 

Baross Gábor emléktáblájánál Rijekában 

 

 
Copyright © 2024 Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete